Lydighet – en plan

Nå har jeg studert terminlisten for lydighet, lett frem dommere og påmeldingsfrister, og jeg kjenner at sommerfuglene begynner å våkne til liv. Vel, de skal ikke få ta overhånd. Vi skal i ilden i løpet av høsten, flere ganger også. Får bare håpe at hunden husker noe av det hun tidligere har lært. Siden planleggingen av hvilke stevner vi skal delta på er i boks (nope, det avslører jeg ikke her, det får da være måte på hva jeg skal dele 😉 så må jeg også lage en plan for hvordan vi skal tabbe oss minst mulig ut på disse stevnene. Dyret har nettopp startet løpetid (tror hun startet i forgårs), og er dermed mest opptatt av intimhygiene og å sove. Men litt trening skal her hjemme skal vi få til.

Jeg tviler på at vi drar på noen fellestreninger mens hun har løpetid. Men litt forstyrrelser må jeg få inn. Og, sånn ser planen min for hva vi må jobbe med ut:

 • Fellessitt, 1 minutt – Hun har vært flink på denne, men flytter gjerne litt på noen labber. Vi får gå tilbake til start og jobbe med at «sitt» betyr å sitte som en statue.
 • Fellesdekk, 3 minutter – Hatøvelsen min.. Her er det bare å jobbe, jobbe og jobbe med dekk og bli i alle slags situasjoner. Det største problemet er at om jeg skal gå et lenger stykke før jeg forsvinner ut av syne, så setter hun seg opp for å se hvor jeg blir av. Jobbe med det. Og prøve å få inn et par fellestreninger rett før første stevne.
 • Fri ved fot – Jeg er spent på hvordan denne egentlig er etter et så langt treningsopphold. Jeg vet at hun går litt langt fremme, og at hun lett faller ut på lange, rette strekk og i helomvendinger. Tror først og fremst jeg skal jobbe med det at hun faller ut, så får hun heller gå litt langt fremme. Jeg liker ikke å gå fri ved fot uten hund :p Stegvis forflytninger, vendinger på stedet, springmarsj og saktemarsj tror jeg sitter bra. Det har alltid vært vår styrke i øvelsen. Vi liker variasjon og utfordringer, jeg og Rina. Lange rette strekk er bare kjedelig :p
 • Sitt under marsj – (nå måtte jeg faktisk sjekke regelverket for å se hva neste øvelse var, så lenge er det siden jeg har tenkt på lydighetskonkurranser!) Tja… Når hun setter seg, pleier øvelsen å være til en 9-er. Hun setter seg raskt, men går langt fremme på fri ved fot delen. Og kan flytte på en labb når jeg går rundt. I tillegg er hun litt ivrig på opptaket. Men det største problemet er at hun ofte vil prøve på stå under marsj isteden. Det hjelper lite at det er en stå under marsj til en 10-er, hehe. Jobbe med det.
 • Innkalling fra dekk med dekk – (måtte sjekke regelverket igjen). Ja, det har vært en ganske stabil og artig øvelse for oss. Vi liker fart, litt for godt av og til. Her må vi jobbe med å senke tempoet på innkallingen litt, slik at hun ikke sklir for langt under dekken. Og sikre at hun ikke plutselig tar en innkalling med stå. Tror dette er en av våre sikreste og beste øvelser, om hun bare løper litt saktere.
 • Fremadsending med dekk og på plass – Å, hjelpes… Her tror jeg at vi må tilbake til start. Mistenker at både jeg og Rina er helt rustne på denne (ironisk nok er også skruene i kjeglene mine rustne *fnise*). Jeg må rett og slett prøve litt og se hvordan ting ligger an. Frykter det verste.
 • Apportering over hinder – Hunden kan hoppe og elsker å apportere. Opptakene har vært ganske bra det siste året, så krysser fingrene for at de fortsatt er det. Problemet i denne øvelsen er derimot stort… Jeg kan ikke kaste. Sist jeg trente på denne, holdt en treningskamerat som stod på min venstre side på å få apporten i hodet… Gjett hvem som skal ut og trene kasteteknikk. I tillegg er jeg flink til å si «takk» før jeg holder i apporten, og da går den i bakken. Skjerping! Kryss fingrene for meg, da!
 • Apportering av metallgjenstand – Her er det samme som over. Hunden elsker å apportere, metall er ingen problem, fremmede apporter er ingen problem… Men eieren kan ikke kaste. Og en metallapport kan være farlig å få i hodet. Og jeg må huske det med avleveringen. Holde i apporten først, så si «takk.» Blir vanskelig for meg, dette.
 • Neseprøve – Begynne på start her også. Det verste med denne øvelsen er at den må trenes hver dag frem mot stevne, og jeg er glemsk. Tror det skal gå seg til om jeg bare husker å trene. Kanskje jeg skal sette en alarm på telelfonen på det. Jupp, det gjør jeg. Rina har også likt å tygge litt på pinnene, så det må jeg eventuelt ordne opp i.
 • Kontroll over hunden på avstand – Denne kan jeg faktisk si at vi har trent litt på de siste månedene. Og det er nok en øvelse som må trenes på daglig. Jeg vil ha låste bakbein, og går heller veldig seint frem, enn å få store forflytninger. Kanskje kommer vi i mål med den til første stevne, kanskje gjør vi det ikke. Tiden vil vise 🙂
 • Helhet – Jeg må jobbe med min fokus, og å holde på Rinas fokus mellom øvelsene. Igjen er jeg det store problemet. Men om jeg klarer å fokusere, holde nervene sånn halvveis i sjakk, og holde Rinas fokus på meg, så burde vi klare oss. Kanskje finner vi igjen gleden for konkurranser?

Dette ble et skikkelig nerdeinnlegg for spesielt interesserte. Men jeg lover, jeg skal prøve å få filmet oss litt mens vi trener, så får dere se hvordan det går med oss. Og jeg setter alltid pris på tips, spesielt angående de konkurransenervene mine 🙂 Ha en fortsatt fin dag!

Dette innlegget ble publisert i Uncategorized og merket med . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s