Konkurransekurs i lydighet

Denne helgen har jeg og Rina tilbrakt på konkurransekurs i lydighet i regi av Belgerklubben. Instruktør for kurset var Hege Johnsen og det var et kurs jeg følte jeg fikk enormt utbytte av. Det var deilig at kurset foregikk i en ridehall, slik at vi slapp være ute i høstregnet. Jeg og Rina var så heldige at vi fikk campe hos Teresa hele helgen, og vi har storkost oss på besøk der. Tusen takk for god mat, vin og mye koselig hundeprat! Rina syntes Ecco var litt innpåsliten fredagskvelden, men lørdagskvelden tok hun seg av aktivisering av lille Smisk

Dessverre ligger notatblokken min i bilen, og i skrivende stund husker jeg ingenting fra fredagens teoridel Jeg er mildt sagt litt sliten etter helgen. Det tar på å tenke så mye. Vi fikk selv velge hva vi ville fokusere på, og hundene ble trent i 10-minutters økter. Hege så hva våre hovedproblemer er, og gav oss mange gode tips til hva vi skal jobbe videre med, og hva jeg skal se etter.

Lørdag trente vi på følgende:

 • Apportering med fokus på apportopptak. Rina er mildt sagt glad i å apportere, og har fått noen grusomme opptak etterhvert. Dette skulle vi se om vi fant en løsning på. Her skulle jeg rope stå like før hun plukket apporten, slik at hun stoppet opp og måtte fokusere før hun fikk ny apportkommando. Men Rina lot seg nesten ikke stoppe. Selv ikke da Hege stod på apporten med ene foten ville Rina gi opp. Hun gravde etter beste evne, å gjorde alt for å få tak i apporten Mer om Rinas ståmoment kommer senere, men konklusjonen er iallfall at jeg skal bruke det som en ekstra del av apporteringen, og se om hun etterhvert lærer seg at det kommer en ståkommando der, og at hun skal fokusere på meg før hun plukker. Slik at hun forhåpentligvis ikke er så heit i apporteringen.
 • Innkalling med dekk. Her ville jeg at Hege skulle se hvor langt vi har kommet, og komme meg innspill. Det var ikke dumt tenkt, for Rina er nemlig ikke helt nede i dekk når jeg har kommandert. Jeg så det ikke fra min vinkel, men hun er så spent i alle muskler at hun bruker en stund på å «sige helt ned.» Her må jeg rett og slett vente henne ut, og jeg fikk tips til hva jeg skal se etter. Hun har nemlig lukket munn helt til hun treffer bakken skikkelig. Da åpner hun munnen og puster ut. Vente, vente, vente og telle til 10 før hun får belønning
 • Rute. Jeg og Rina har hatt full fokus på å finne ruten. Så jeg har belønnet at hun løper inn i ruten, og ikke tenkt spesielt på å få inn et skikkelig ståmoment. Hun har fin rutesending og bråstopp, men hun hadde store problemer med å bli stående. Én ting kom også veldig klart frem, nemlig at jeg og Rina har trent mye triks og shaping i det siste. For Rina har helt glemt ut hva «stå» betyr, for henne betyr det nå å rygge, og får hun ikke belønning med én gang, så begynner hun å tilby 1000 andre ting.
 • Avstandskommandering. Her har jeg lenge følt at ting blir helt kaotiske, og at Rina tilbyr 1000 ting på én gang, noe som gjør meg stresset, som igjen gjør henne stresset. Og vi kom frem til at det er nok samme problem her som både på innkallingen, ruteseningen og på apporteringen. Nemlig at Rina ikke aner hva «stå» betyr. Hun tror faktisk at det betyr å rygge. Og hun tror hun har gjort feil dersom hun ikke får belønning med én gang. Rina forbinder også høyrehånden min med å rygge, så jeg bør bruke venstrehånd på ståmomentet. Ett tips hun ga til alle her var at om hunden har problemer med 15 meters avstand, så gå 30 meter fra, snu og gå 15 meter tilbake. Da vil hunden føle at du står nærmere enn om du bare går 15 meter ut og blir der.
 • Fri ved foten. Jeg har jo følt at Rina går mye dårligere fvf på konkurranser enn på trening. Eller, at hun ikke henger skikkelig med. Og jeg tror Hege fant problemet der. Når jeg blir stresset, som jeg jo ble på kurset også, så bøyer jeg meg litt over Rina og ser på henne. Mens når vi trener til vanlig, går jeg rett og ser rett frem. Rina føler seg presset, og begynner å dempe (snuse, se bort, falle litt bak, etc.) I tillegg har jeg mye armer når jeg går, under vanlig marsj holder jeg faktisk på å slå Rina i bakhodet pga at hånden min svinger. Dermed trekker hun fremover. Jeg må med andre ord tenke på å senke skuldrene, se rett frem, gå rett, og holde armene i ro (dog ikke stive). De skal liksom følge naturlig med, men ikke slenge så veldig. Ellers må jeg vri litt mot høyre når vi rygger to steg bak, for at Rina skal jobbe med bakenden og få den inn.
 • Fellesøvelser. Vi hadde først fellessitt også fellesdekk. Jeg valgte å ikke gå i skjul på noen av delene, da jeg synes det er viktig at Rina nå lykkes fremover her. Så får vi heller starte fra begynnelsen igjen, og jobbe med å få større avstand, og etterhvert at jeg går i skjul. Og, Hege påpekte at under fellesdekken lå Rina og nistirret på meg hele tiden. Hun ser også veldig bekymret ut for om hun gjør rett. Her skal jeg nå begynne med enten en godbitskål eller en leke mellom meg og henne, slik at hun heller fokuserer på den, og får noe av fokusen bort fra meg. Så når jeg forsvinner ut av syne, vil den fremdeles ligge fremme, også flytter jeg den sakte men sikkert etter meg i skjul. Jeg skal også jobbe med å gå langt fra henne, og å forsvinne sakte ut av syne, feks bak en bakketopp.

Søndag gikk vi gjennom følgende øvelser:

 • Innkalling med stå. Her synes jeg Rina har hatt en treg reaksjon på kommandoen min, dvs, når hun først stopper bråstopper hun. Hun bare bruker litt tid på å tenke at hun skal stoppe. Men det var ikke noe problem i dag. Hun hadde et knallfint moment, og viste også at her vet hun både hva stå er, og blir stående lenge uten å få belønning eller bekreftelse på at hun gjør riktig.
 • Sitt under marsj. Denne øvelsen har vi putlet på med for oss selv, så jeg var nysgjerrig på hvordan det så ut. Er ikke så lett å se selv. Men det var visst et knallmoment, eneste vi ville fått trekk for var at hun klenget på fvf-delen.
 • Metallapport over hinder. Siden treapportopptakene er et så stort problem, valgte jeg å bruke metallapporten når vi skulle få vist og få tips angående apportering over hinder. Foreløpig må jeg kaste langt ut, da Rina bruker en stor bue mot høyre for å få plukket apporten, og dermed lett kommer forbi hinderet innen hun husker at hun skulle hoppe tilbake. Hun skal også få litt hjelp på tilbakehoppet, slik at hun ikke feiler. Jeg må også huske at i elite er avstanden fra hinderet 3 meter, slik at hun venner seg til den avstanden og får innarbeidet en god hoppteknikk i forhold til den.
 • Rute. Vi jobbet mer med rute, for å få en liten fremdriftsplan. Og her skal jeg jobbe med ballkasting for å lære inn et godt ståmoment ute av rutesendingen. Målet er at jeg skal kunne kaste ball, og få henne til å stoppe og bli stående på vei ut for å hente den. Når det er på plass kan vi sette det inn igjen i apportopptak, rute og avastandskommandering. Jeg tror også at jeg skal bytte navn på ståmomentet, siden det for tiden betyr å rygge. Hun må lære seg å stå og bli stående i ruten, vente på belønning.
 • Fri ved foten, springmarsj og saktemarsj. Jobbet med springmarsj og saktemarsj, og igjen må jeg holde armene i ro. Spesielt under springmarsjen. Saktemarsjen er bra, for der er armene mine i ro og Rina arbeider mer konsentrert. Tempoendringene er fine.
 • Neseprøve. Her koker det raskt over for Rinalina. Når hun ikke er heit i toppen søker og plukket hun fint, men etter noen repetisjoner koker det over, og da begynner hun å prøvesmake/apportere første og beste pinne. Så foreløpig skal vi trene to repetisjoner av gangen. Første er neseprøven gjemt litt unna haugen med andre, andre gangen ligger den synlig blant de andre. Må også få andre til å legge ut neseprøven for meg mens vi enda holder på med den store haugen av pinner. Etterhvert skal den gjemte pinnen bort, og antall pinner i haugen reduseres. Plukker hun feil pinne/prøvesmaker må jeg gå litt tilbake, da har jeg gått for fort frem. Husk variasjon.

*fundere* Tror jeg har husket alt nå. Fikk pratet litt om apportdirigering og hva vi gjør der. Foreløpig jobber vi videre med sendingene og godbitskåler. Når jeg føler at apportopptakene begynner å komme under kontroll (ståmomentet kommer på plass), kan skålene byttes ut med apporter.

Helhetlig sett har vi mye kaos/galskap, og må jobbe med å få orden på all galskapen. Jeg må bli flinkere til å vente henne ut, kreve at hun skal holde en posisjon lenge (telle til 10, minst ), ikke rote i lommene før hun har fått bra/fri-kommando, holde armene i ro, jobbe med meg selv og få mer struktur og presisjon på ting, ikke henge meg for fast på ett sted i treningen, men har en forsiktig fremgang, se når Rina er stresset/heit. Vente, vente, vente. Vi er veldig gode på galskap og glede, men må få litt orden på det I tillegg på jeg være obs på hva vi gjør mellom øvelsene. Lære henne at også mellom øvelsene er jobbing, og jobbe med at belønningen kan komme idet vi har gjort oss klar til neste øvelse, feks. Variasjon!

Puh. Tror jeg har husket alt nå! Uansett, veldig, veldig bra kurs Har fått så mye inspirasjon og motivasjon, mye konstruktivt og målrettet å jobbe videre med. Og jeg gleeeeder meg til å trene! Og gleder meg til å starte i klasse 3 til neste år, for å se hvordan vi ligger an Tusen takk, Hege, for alle tipsene. Vi kommer tilbake på kurs neste gang du er vestpå! Nå er jeg også kjempesliten. Det tar på å tenke så mye, og konsentrere seg slik. Jeg får frem mye av konkurransenervene mine i slike situasjoner, og det er slitsomt, hihi. Alle de andre kursdeltakerne var veldig flinke, og jeg lærte så mye av å se de jobbe med sine hunder. Kurs er GØY!

Oi, glemte helt: Hege la seg ned på alle fire for å demonstrere hvordan hundene skal forflytte kroppsvekten under avstandsdirigering, og Rinalina la seg like godt ned i lekestilling ved siden av henne «Du var morsom, damen!»

Dette innlegget ble publisert i Hundetrening, Kurs, Lydighet. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s