Inspirasjonsblogg

Jeg synes jo lydighet er fantastisk gøy, og har et heller lidenskapelig forhold til denne hundesporten. Men samtidig kan lydighet være fryktelig kjedelig, om man ikke får inn glede og fart, og om man henger seg for mye opp i karakterer, poengsummer, perfeksjonering og opprykk. Lydighet skal være GØY! Er det ikke derfor vi trener med hundene våre? For å ha det gøy sammen? Selv får jeg mye motivasjon og inspirasjon både fra treningsvenner, andres lydighetsblogger og videoer, tilbakemeldinger fra dommere og publikum under konkurranser, og ikke minst, fra min egen hund Men det er ikke alltid det holder, og noen ganger daler motivasjonen på tross av at alt virker bra, og da har jeg noen videoer som jeg henter frem og kikker litt på. For hvem kan vel unngå å bli glad og inspirert av å se disse?

De første videoene er hentet fra svartbergs.se. Husk å ha på lyden:

Vi begynner med et klasse 1 program fra Sverige.
Etter klasse 1 går vi videre til klasse 2.
Og et klasse 3 program som ser slik ut er vel ikke å forakte?
Ei heller dette elite programmet?

Vi gir oss ikke med de videoene, her er nemlig en godbit fra VM-09 også. Sånn kan det se ut når man vinner sølv

Puh… Jeg blir iallfall glad av å se den arbeidsiveren og gleden! Også tenker jeg at SÅNN vil jeg at det skal se ut når vi er i ringen. Er dere ikke enige i at det ser moro ut?
Så hvordan får man hunder som synes lydighetskonkurranser er toppen av lykke, og som holder på å logre av seg halen? Selvsagt kommer mye an på hunden, noen hunder er vanskeligere å få opp i tempo og glede enn andre, men her er iallfall noen av mine tips:

 • Ikke tren når du er i dårlig humør, det har så lett for å ende opp med urettferdighet mot hunden. Tenk at du og hunden skal ha det gøy under hver økt. Ha full fokus på det dere holder på med.
 • Finn noe hunden virkelig vil jobbe for, leke, godbit, osv. Ikke vær redd for å dumme deg ut. Gi av deg selv i belønningen! Dette er noe dere gjør SAMMEN!
 • Legg opp treningene slik at hunden har størst mulig sjanse for å lykkes. Mestring gir godfølelse. Gi hunden mange opplevelser av mestring og glede i hver eneste lille treningsøkt.
 • Legg også opp treningene slik at det ikke blir monotont og kjedelig. Variasjon er fint. Og når hunden synes å kunne noe er det på tide å gå videre mot neste delmål.
 • Delmål: Ja, det er viktig. Sett deg små delmål hele veien. For hver øvelse, hver trening og hver konkurranse. Disse små delmålene blir til slutt til de større målene, bestått øvelse, opprykk, vinne klassen, osv…
 • Tren i små økter av gangen. Synes du det er gøy å repetere samme ting 100 ganger på rad? Ikke det, nei?  Løp ut til kjegle, juhuu, det klarte du, ok, løp ut til kjegle igjen x 100. Er det rart hunden blir lei da? Jeg hadde iallfall blitt lei. Tren for suksess. AVSLUTT ØKTEN mens ting enda går bra. Kanskje holder det med å sende hunden ut til kjegle 2, eller kanskje bare 1 gang, per økt. Til gjengjeld var det kjempemorsomt den ene gangen. Det husker hunden Selv presisjon og pirk kan trenes på denne måten.
 • Tren gjerne i bolker på 5-10 minutter av gangen. Og legg feks hunden i bilen for en liten pause. Disse pausene er ypperlige å ta mens hunden enda synes ting er supergøy når dere trener. Da får den ligget og tenkt litt over det som skjedde og hvor gøy det var.
 • Vær rettferdig mot hunden. Ikke krev at den skal kunne noe den ikke helt kan. Ikke straff hunden for noe den ikke kan. Om du føler for å slå noe, slå deg selv i hodet med en bok, og lov at du skal bli en bedre hundetrener som virkelig LÆRER hunden det den må kunne. Mislykkes hunden i noe, gå tilbake til deg selv og treningen, og finn ut hva du har glemt å lære hunden, eventuelt hva du har gjort feil under innlæringen. Rett opp i det!
 • Til sist, og ikke minst: Ha det GØY sammen, bygg et skikkelig team hvor dere kan stole på hverandre og koser dere sammen. De større målene kommer til slutt. Ikke se deg blind på de, men husk å ha det gøy på veien dit.

Det var alt jeg hadde på hjertet i dag, har nok glemt noen viktige punkter, kjenner jeg meg selv rett. Kanskje kommer del 2 en annen dag? Nå over til siste nytt fra oss:

Vi har trent på følgende de siste dagene:

 • Neseprøver – nå begynner jeg å legge haugen med urørte neseprøver forholdsvis nærme den riktige pinnen. Den pinnen hun skal plukke er fortsatt gjemt i gresset, slik at hun må slå på nesen for å finne den. I går gikk hun faktisk bort og søkte over de synlige pinnene først, før hun søkte videre og fant rett pinne
 • Avstand – Vi trener sitt og ligg inn under rygging (fra stå), og det er GØY (hilsen Rina). Variasjonene sitt/stå og ligg/stå trenes inn hver for seg. Nå begynner hun å virkelig bli presis i stillingsendringene. Det er ingen forflytninger av baklabber. Tempoet og snerten mangler fortsatt, men den kommer nok når hun blir sikrere på det hun gjør.
 • Innkalling med dekk – joda, går på frem her også, eller på ned *fnise henrykt over egen humor*.
 • Apportering – opptak, opptak, opptak. Og innkomst. Ikke lov til å trille bortover bakken sammen med apporten, og ikke lov til å snurre på apporten ved innkomst.

Det var vel alt, tror jeg. Tenker vi skal ut i hagen og trene litt mer neseprøver og avstand nå

Dette innlegget ble publisert i Hundetrening, Lydighet, Trening, Video. Bokmerk permalenken.

1 svar til Inspirasjonsblogg

 1. Carina sier:

  Mange gode tips her. 🙂

  Digger de videoene av Skoj! 😀

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s